Een prachtig silhouette

In HoogTij komen twee werelden samen. Enerzijds is er de schitterende ligging aan het weidse water, met een adembenemend uitzicht dat steeds weer verandert. Anderzijds zijn de villa’s op elkaar gericht rondom de besloten binnenhof, waardoor de bewoners ook een gemeenschap met elkaar vormen. Die combinatie van vrij wonen op een prachtige plek met de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, geeft HoogTij een uniek karakter.

Door het slanke silhouet van de woningen houden zij onderling maximaal afstand tot elkaar. Aan de zijkanten hebben we de rieten kap slechts doorbroken met een smal raam, terwijl we van voor naar achter juist voor een maximale doorkijk hebben gekozen. De gevels naar het water toe zijn praktisch helemaal van glas, om het zicht op de rivier maximaal te benutten. Ook aan de voorkant hebben we veel met glas gewerkt, maar hier rusten de ramen op een duidelijke plint van metselwerk, zodat er weer een balans ontstaat tussen het contact met de buren en het gevoel van privacy.

De expressieve vorm van het rieten dak is het beeld dat meteen op je netvlies blijft hangen. Het doet denken aan een vlam of een rietpluim, met sierlijke rondingen die ook weer terugkomen in de vorm van het hofje en in de bocht van de rivier. Zo ontstaat een natuurlijk, harmonieus geheel, waarvan de rietbedekking ook nog eens naadloos aansluit op het landschap van de rivieroever. De kappen zijn doorgetrokken tot aan de eerste verdiepingsvloer, waardoor een rank silhouet ontstaat. Onder dat smalle hoogvolume dijt het woonvolume uit met een speelse onderbouw, waardoor de keuken, eetkamer en living alle ruimte krijgen die zij nodig hebben.

Voor HoogTij hebben we gewerkt met hoogwaardige materialen die met veel zorg gedetailleerd zijn. De houten details in de gevel geven een natuurlijke uitstraling. We hebben ons daarbij laten inspireren door vormen uit de scheepvaart, zoals het ornament op de voorgevel en de gelamineerde spanten boven de kozijnen. Het metselwerk komt in twee kleuren, waarbij de gele baksteen sterk doet denken aan de historische IJsselsteentjes die aan deze oevers werden gefabriceerd. Wie oog heeft voor dergelijke architectonische details komt in HoogTij ruimschoots aan zijn trekken, maar zelfs zonder die blik voel je gewoon dat het klopt. Alles is hier in balans.

  • Ontwikkeling: Dirk Vergeer Planontwikkeling | Van Winden Vastgoed
  • Inrichting openbare ruimte i.s.m. IMOSS
  • Aannemer: Bouwbedrijf Knaap
  • Omvang: 7 villa’s
  • Status: gerealiseerd 2023