Wonen aan een collectieve binnentuin

 “Stel je voor… een wooncollectief waar landschappelijk wonen en ontmoeting centraal staan; een autovrije woonhof waar jong en oud samenleeft – als goede buren. Fraaie, duurzame woningen met circulaire gevelstenen als legoblokjes en esthetische daken van geïntegreerde zonnepanelen, zij aan zij rond een groene binnentuin boordevol flora en fauna. Hier is ruimte voor dagelijkse praatjes, samen snoeien in de boomgaard, gezamenlijk tuinieren in de gedeelde moestuin en heerlijk spelen in de natuur.”

– Dit was onze droom voor Tuinhof Ameide.

Jarenlang zaten er kinderen in de schoolbanken en speelden ze op het plein; nu komt er op de locatie van christelijke basisschool De Kandelaar aan de Meidoornlaan en het Aaksterveld een natuurlijk en autovrij woonhofje voor starters, gezinnen en ouderen. De keuze voor een hofje is weloverwogen gemaakt, vertelt Jelmer van der Veer. “Dat idee hadden we van begin af aan. Zo creëer je middenin een bestaande wijk de beslotenheid van een mini-wijk, dat de bewoners een gevoel van thuis-zijn én van het samen wonen zal geven. Tegelijkertijd sluit Tuinhof Ameide heel goed aan bij de bebouwing eromheen, maakt het er echt deel vanuit.”

Na het winnen van de tender vanuit Gemeente Vijfheerenlanden volgde een geslaagde uitwerking met o.a. KRKTR Projectontwikkeling b.v., Reuvers Ontwikkeling & Bouw, DIVAPRO BV en Buiten5. Tuinhof Ameide wordt een natuurinclusieve wijk, met als hart een collectieve binnentuin waarin duurzaam samenleven vorm krijgt.

Circulair bouwen krijgt vorm door het demontabele ClickBrick- gevelsysteem. De zonnepanelen liggen niet op een pannendak, maar de panelen vormen een geïntegreerd daksysteem. Nestkasten en klimdraden voor beplanting zijn meegenomen in het gevelontwerp. De woningen zijn voorzien van massief houten pergola’s en veranda’s met sedumdaken.

  • Opdrachtgever: KRKTR, Reuvers & Divapro

  • Aannemer: Reuvers

  • Omvang: 9 ééngezinswoningen, 8 starterswoning, 4 levensloopbestendige woningen.

  • Status: gerealiseerd 2023