Galerij als veranda

Het Franse Gat ligt in het oude veenwinningsgebied van Veenendaal. De wijk wordt gekenmerkt door een typische vijftiger jaren wederopbouw architectuur die trouw is aan de Delftse School. In het kader van wijkvernieuwing wordt een deel van de bebouwing gesloopt en vervangen. In fase 2A wordt een groot veld met een groen binnengebied getransformeerd. Een deel wordt vervangen door rijwoningen. Aan de noordzijde wordt het blok opengebroken waarbij een nieuwe groene straat ontstaat. Aan deze straat zijn appartementen gesitueerd met de galerij naar het openbaar gebied.

Ons concept voor de appartementen draait om de relatie tussen de woningen en de openbare ruimte. Hiertoe hebben wij verschillende ingrepen gedaan. De laatste 2 appartementen van het blok hebben wij gedraaid zodat een alzijdig blok ontstaat met kortere galerijen. De galerijen zijn op kolommen geplaatst en haar te voorzien van een pergola. Zo oogt de galerij als een veranda: ze geeft ritmiek en diepte aan de gevel. De voorzijde van de galerij is onderdeel van de gevel geworden. In dit vlak maken we tegenover de woning entreedeur een zitje. De galerij wordt daarmee een sociale ruimte. In de zomer, als de zon op de balkonzijde brandt biedt deze zijde een lommerrijk alternatief om buiten te zijn. Tegenover het grote groene speelpark is dit een prettige plek om te vetoeven. De entree ligt in de knik aan de zijde van het park: prominent aan het park en leesbaar zowel komend uit de Colijnstraat als de Heemskerkstraat. De tripartiet entreepartij is karakteristiek Delftse School. De kaders maken de drieslag tot poorten tot het gebouw, waarbij de verticaliteit kader en sluitsteen de entree een statig karakter. Binnenkomend in de entreehal geeft de toelopende vide een fraaie zichtas omhoog en nodigt uit de trap naar boven te nemen, terwijl de lift prima bereikbaar is.

De verkaveling de Colijnstraat en Heemskerkstraat kenmerkt zich door grote bloklengtes. Voor een goede telbaarheid van de woningen en ritmiek in de straat hebben wij hier gekozen voor het concept van een kralensnoer. Een ritmiek van telkens 2 en dan 1 woning geeft rust in de straat en veraangenaamt de bloklengte. Daarbij is het duo telkens ontworpen vanuit de thematiek van de vierkant terwijl het accent in de kralensnoer meer verticaal is ontworpen. De ritmiek in de straat wordt benadrukt door de hemelwater afvoeren, de bloembakken bij de accenten en de afwijkende voordeuren. De accenten hebben een verlaagde borstwering die in emalit of in glas kan worden uitgevoerd. Het siermetselwerk in de borstweringen is uniek per straat wat helpt bij de oriëntatie in de wijk.

De Schokkingstraat heeft een onderscheidend karakter door het afwijkende straatprofiel, kortere blokken en voortuinen. Daarom hebben wij in de Schokkingstraat voor een eigen thematiek gekozen. Hier zijn de hoeken verbijzonderd door verticaliteit. De woningen zijn geschakeld over de entrees door siermetselwerk tussen de voordeuren toe te passen als tegelverband met een reliëf. Hier zit een accentsteen tussen badkamerraam en voordeur. De koppen zijn verbijzonderd door een schoorsteen en topgevel. De hoekwoningen zijn overhoeks ontworpen waarbij de gevelthematiek doorloopt op de koppen. Ook de aansluiting naar de erfafscheidingen is mee ontworpen.

Bijzonder detail is het van uitstekend metselwerk die culmineert in een sluitsteen. Deze sluitsteen wordt voorzien van een echt Veens siermotief waarbij de huurder zijn eigen thema kan kiezen. De motieven vertellen over de Veense historie: het Lampegietersfeest, de wolnijverheid en turfwinning die mede het Franse Gat hebben vormgegeven.

  • Opdrachtgever: Veenvesters & Trebbe
  • Omvang: 37grondgebonden woningen &  35 appartementen
  • Status: Realisatie 2024-2025
  • Bijzonderheden: gewonnen competitie