Revitalisatie voor het stationsgebied

Résidence Luijk vormt een kenmerkende verschijning binnen de binnenstad van Oss. De compacte plot, waar voorheen hotel Luijk stond, ligt tegenover het station van Oss en is omringd door enkele historische panden. Het ontwerp revitaliseert het stationsgebied, en vormt het decor voor een levendige ontmoetingsplek.

De gemeente Oss werkte al geruime tijd aan de verbetering van de leefbaarheid van het stationsgebied. Het in verval geraakte Hotel Luijk, direct gelegen tegenover het station van Oss, was onderdeel van dit project. De compacte plot ligt ingeklemd tussen het station van Oss en drie belangrijke historische wegen. Reuvers Ontwikkeling en Hans Been Architecten realiseerden op deze prominente locatie een markant stedelijk bouwblok. De architectuur is ingetogen en dienstbaar aan de openbare ruimte. Ze vormt als het ware het decor voor het stationsplein, waarop zich het dagelijks leven van bewoners en reizigers in alle levendigheid afspeelt.

In ritme en schaal refereert de architectuur naar de omliggende historische panden. De bovenste verdieping ligt terug, en is in een contrasterend gevelmateriaal vormgegeven. Zo voegt de massa zich subtieler in de stedelijke context. Het schijnbaar willekeurige ritme van de penanten en gevelopeningen in de plint contrasteert met het strakke ritme van de verdiepingshoge vensters van de appartementen.

Getrapte metselwerkdetails accentueren de entrees naar de woningen. Een beroemd tapijtpatroon van de nabijgelegen textielfabriek Bergoss vormde de inspiratie voor de cortenstalen decoratie van de parkeergaragedeuren.

Met stedelijke, ingetogen en ritmische architectuur vormt Résidence Luijk het bescheiden decor voor een levendig stadsleven dat zich in al haar verscheidenheid kan manifesteren op en rond het stationsgebied van Oss.

  • Opdrachtgever & aannemer: Reuvers Bouw & Ontwikkeling
  • Omvang: 3 commerciële ruimtes + 18 luxe appartementen + parkeergarage
  • Status: gerealiseerd