Duurzaam noaberschap

Voor Waaranders Driekamp ontwierpen wij een uiterst duurzame en toekomstbestendige woonontwikkeling. Kernwoorden hierbij zijn klimaatadaptief, sociaal inclusief en natuurpositief. Voor de sociale duurzaamheid ontwikkelden wij de woonbuurt volgens het Waaranders concept. Doelgroepenmenging en sociale ontmoeting hebben daarin de centrale plek, waarbij buren naar elkaar omzien. Zo stimuleren wij positieve gezondheid en brede welvaart. Om dit vliegwiel van noaberschap op gang te brengen ontwerpen wij met Cittanova een buurtschap met veel aandacht voor ontmoetingsplekken, zoals de gezamenlijke ontmoetingsruimte De Hofkamer met veranda, De Hofkas en twee met elkaar verbonden Hoftuinen. Twee Short-stay  appartementen bieden onderdak aan mensen die door persoonlijke omstandigheden behoefte hebben aan tijdelijke woonruimte. Naast het feit dat we veel aandacht voor de kwaliteit van de openbare ruimte voor de voetganger en bewoner hebben, bieden we collectieve eigendommen aan zoals tuingereedschap en vervoersmiddelen als een e-tandem en e-bakfiets. Zo promoten we een actieve levensstijl en dagen we mensen uit langer en meer samen te bewegen.

In het levendige kappenlandschap heeft elk rijtje een ander aanzicht. Grote raamopeningen geven contact met de straat en veel daglicht. Zo geven we vorm met aandacht voor de menselijke schaal.

Het plan valt op door de grote aandacht voor duurzaamheid. De woningen zijn met een hoge circulaire ambitie ontworpen.  Alle woningen hebben een volledig houten casco met bamboe gevel. Door de hoge groeisnelheid van bamboe is dit een fantastisch hernieuwbaar product; de hardheid zorgt voor een hoge mate van duurzaamheid en een fraai beeld zonder onderhoud. Er is veel aandacht voor natuurinclusiviteit met extra veel en diverse nestgelegenheden, groendaken en kansroutes voor fauna. Extra waterberging op zowel het terrein als de woningen zelf dragen met de groene invulling bij aan de klimaatadaptiviteit.

De hoge duurzaamheidsambities vertalen zich in nul-op-de-meter woningen (NOM), een gemiddelde GPR score van 9 en een MPG van 0,36. De Building Circularity Index BCI is 56%.

Krimpen duurzaamheidsscores
  • Opdrachtgever: Lithos Bouw & Ontwikkeling
  • Architectuur: Hans Been Architecten
  • Landschap: MAAKSpace
  • Duurzaamheid: Alba Concepts
  • Impressies: MOSS visuals
  • Omvang: 38 levensloopwoningen & gezinswoningen, 2 short stay appartementen, gezamenlijke ontmoetingsruimten en buurtkas
  • Status: prijsvraag