Passende inbreiding met krachtige beeldtaal

De locatie Prinsenhof in Harderwijk is een inbreidingslocatie in de wijk Tweelingstad uit de wederopbouwperiode. De locatie vormt een prominente plek in de wijk: ze is onderdeel van de groene as van de wijk. Deze as is ontworpen als een kralensnoer. Monumentale boomgroepen, relicten van het Veluws massief, vormen de groene drager. De as is gelardeerd met verschillende hoogte accenten. Tevens vormt het plan de beëindiging van de groene ruimte voor het nabijgelegen winkelcentrum.

In het ontwerp was de uitdaging een verbinding te maken tussen de grotere stedenbouwkundige schaal van de groene as met het winkelcentrum, en de kleinschaligheid van de wederopbouw architectuur. Door te kiezen voor een sculpturaal volume wordt deze verbinding voelbaar en wordt de samenhang in de wijk versterkt. Naar het winkelcentrum toe is een hoogte accent gemaakt die antwoord geeft op grotere stedenbouwkundige ruimte. Een sculpturale laagbouw maakt de hoekverdraaiing in de wijk zichtbaar en verbindt de verschillende ruimtelijke structuren. Een poort in de sculptuur maakt de groene ruimte interessanter op het niveau van de voetganger en creëert een zichtas naar de monumentale bomengroep die terug ligt ten opzichten van de straat.

Het programma bestaat uit 34 senioren appartementen met parkeergarage. Door de verdraaiing in het gebouw en de monumentale kop ontstaat er een interessante variatie in woning typologieën met kwalitatief hoogwaardige buitenruimtes.

  • Opdrachtgever: Uwoon
  • Aannemer: Prins Bouw
  • Omvang: 34 appartementen
  • Status: gerealiseerd 2015