Eigentijds klassiek

De architectuur van Résidence Eyckendael is geïnspireerd op de rijke architectuur zoals we die terugvinden in veel landhuizen aan de Stichtse Lustwarande: landhuizen die vaak rijk gedecoreerd waren naar de smaak van de eigenaars en naar de mode van de tijd waarin ze zijn gebouwd.

 

De architectuur van de Résidence voegt zich door haar klassieke opzet in het historische karakter van de Lustwarande zoals we die in landhuizen in de omgeving aantreffen. De klassieke driedeling met puntgevels is hier een belangrijke uiting van. Net als de materialisatie van het grootste deel van de gevel: wit stucwerk. Ook klassieke elementen als de gefelst metalen dakplaten, de getimmerde goot en de slanke ronde kolommen zijn herkenbare architectonische elementen.

Tegelijkertijd, net zoals de architecten uit die tijd klassieke en eigentijdse stijlkenmerken combineerden, zijn in de Résidence ook eigentijdse architectonische thema’s terug te vinden. Kijk bijvoorbeeld naar de industriële details. Stoere stalen balken sieren op meerdere plekken de gevel, zoals in de entreepartij en in de uitstekende balkons. Ook de metselwerkdetails zijn als eigentijds en modieus te kenmerken. Decoratieve thema’s uit de Jugendstil-periode zijn op diverse plekken terug te vinden. Tot slot zijn de gedecoreerde glazen balkonbalustrades een eigentijds ingrediënt van het gevelbeeld.

 

De combinatie van klassieke en eigentijdse stijlelementen maakt de Résidence tot een uniek architectonisch object, met een eigen karakter. Het gebouw heeft een klassieke signatuur, maar is tegelijk ‘van nu’. Het totaalbeeld is te kenmerken als chique maar creatief, klassiek maar eigentijds, herkenbaar en toch eigenzinnig.

  • Opdrachtgever: De Bunte Vastgoed
  • Omvang: 15 appartementen
  • Status: gerealiseerd