De Mare is een nieuw landgoed waar natuur en cultuur, doordat deze elkaar continu bevragen, tot een moderne eenheid zijn samengevoegd.
Op een historisch landgoed weerspiegelden de opstallen en de bijbehorende buitenruimtes vaak niet alleen het karakter van de eigenaar, maar ook zijn reislustigheid en controlezucht. De natuur werd gecultiveerd, onbeweeglijk. Elk natuurlijk proces werd gecontroleerd.
Het nieuwe landgoed De Mare is een soort inverse van dit historische thema.
Het landschap is vormgeven alsof er in het gecultiveerde IJssellandschap een natuurlijke dijkdoorbraak heeft plaatsgevonden, die vervolgens niet meer door mensenhanden wordt aangeraakt. Deze ogenschijnlijk natuurlijke gebeurtenis zorgt voor een echte, natuurlijke ontwikkeling op het gehele landgoed. Bestaand weiland, nieuw water, wuivend riet, een solitaire boom en heel veel natuurlijke bewoners zorgen voor een continu veranderend panorama van 360 graden.
Doordat de woning zich aan geen enkele landschappelijke lijn conformeert, ontstaat een nonchalante ligging; de woning is als het ware na de dijkdoorbraak komen aandrijven en heeft aan een bestaand dijklichaam zijn huidige bestemming gevonden.
De woning is een ultieme beleving van de natuur. Een zuiver culturele vorm die zich op een extreme wijze in het landschap manifesteert: twee volledig gesloten zijdes bekleed met het steeds veranderende Cortenstaal, contrasteren met twee volledig open zijdes ingevuld met willekeurig gestapelde glazen dozen.
Daar waar het landgoed openbaar toegankelijk is, wordt de natuur, vanuit de woning gezien, ogenschijnlijk buiten gesloten. Daar waar voor de eigenaar de echte vrije natuur ligt, wordt deze broederlijk omarmd en hartelijk naar binnengehaald.
Door gedoseerd te ontwerpen met contrasten, is op het nieuwe Landgoed De Mare een harmonisch geheel van cultuur en natuur in actie.
- Opdrachtgever: Particulier
- Aannemer: Bunnik Bouw
- Omvang: Concept landgoed + woning
- Status: gerealiseerd 2009