OP EIGEN HOUTJE EEN VELUWS TUINDORP

Uniek en op een prachtplek, beschut in het bos en aan een eeuwenoude eng, ligt De Houtzagerij. Een vriendelijk Veluws tuindorp met een vrolijke en eigentijdse woonbeleving. We hebben zowel het stedenbouwkundig ontwerp, het Beeldkwaliteitsplan (inclusief openbare ruimte) als alle woningen mogen vormgeven. En dat hebben we met veel plezier gedaan, mede omdat er persoonlijke roots in Otterlo liggen.

We hebben een speelse stedenbouwkundige compositie gemaakt met een informele groene middenzone. Hier staan diverse houten speeltoestellen, zoals bankjes, een zandbak en kleine voetbaldoeltjes, die voor een dorpse sfeerzorgen. De auto’s zijn grotendeels uit het zicht geparkeerd.

Als bomen in het bos, zo zijn de dwarskappen her en der geplant.  Ze staan op de belangrijke plekken; voor de rust en de helderheid. Want zonder bomen geen bos. En ze staan her en der verspreid; voor de vriendelijkheid en de gezelligheid. Want een bos is natuur.   De bomen in een bos zijn zowel uniek als een geheel. Dat principe zit op meerdere manieren in De Houtzagerij. Door de veelheid aan types en vormen (koop- & huurwoningen, grote & kleine woningen, rijwoningen & tweekappers) als geheel te ontwerpen, maar ieder met zijn eigen verschijningsvorm, ontstaat zowel een uniform als een gemêleerd geheel.  Duidelijk herkenbaar als bos; allemaal bomen, maar wel allemaal anders.

Het thema van eenheid en verscheidenheid zit overal. De mee-ontworpen koppen versterken de collectieve uitstraling. Door dezelfde donkere planken en dezelfde dakranddetails als in de dwarskappen versterken zij het geheel. De eenmalige bloksprong,  de verschillende blokcomposities en de grote vensters op de koppen aan de eng, versterken weer de individuele uitstraling.

En dat principe van individuele bomen die samen het bos vormen, zit ook in de materialisering. Dankzij de krachtige collectieve werking van de verschillende natuurlijke materialen is een diverse eenheid ontstaan.
Elk materiaal heeft zijn verhaal. De zwarte planken refereren naar zowel het bos als de houtzagerij die hier tot voor kort stond. De zandkleurige stenen verwijzen naar de prachtige zandpaden in de omgeving. En de genuanceerde oranje-rode pan, met zelfs af en toe een antraciete pan, is het lieve-heers-beestje dat vrolijk rondvliegt door het bos.

Zo ontstaat geheel op eigen houtje en eigen wijze, een vriendelijk en eigentijds Veluws tuindorp.

  • Opdrachtgever: NCB Projectrealisatie BV

  • Aannemer: Reuvers

  • Omvang: 28 woningen (23 koop, 5 huur)

  • Status: gerealiseerd in 2016

  • Opdracht: Stedenbouwkundig plan, beeldkwaliteitsplan, architectonisch ontwerp, bouwkundige uitwerking