OMGEVING WEERSPIEGELD IN ONTWERP

Gelegen in het bos, vormden diverse typische boseigenschappen onze inspiratiebronnen voor dit alzijdig ontworpen appartementengebouw voor Seyster Veste. Samen met BAM Woningbouw Utrecht en BAM W&R realiseren we 50 geliefde huurwoningen met volledig gebouwd parkeren.

De contrastrijke afwisseling van boomstammen in het bos,  inspireerde ons voor de gevels. Alle gevels worden gekenmerkt door donkere silhouettes  -in telkens wisselende afstanden en diktes-  als boomstammen in het bos.  Zo sieren deze donkere metselwerkvlakken elke zijde van het gebouw en voegt het volledige gebouw zich van nature in het Zeister bos. Het consequent alzijdig doorgezette thema van donkere boomstammen zorgt ook voor het omkeren van de belijning van de galerijgevel. Door te spelen met verschillende hekwerken, afmetingen en kleuren ontstaat hier ook een verticaal lijnenspel. Draaiende delen meanderen in de gevels naar boven zoals de hedera zich om de boomstam een weg naar het licht zoekt. De woningen bevinden zich naast de stammen; men woont als het ware in -en tussen-  de boomtoppen. Zo garanderen de grote balkons een optimale bosbeleving. Vanaf een groot deel van de balkons springen de eekhoorns zo op  tafel …

De zandkleurige stenen en kozijnkleur refereert naar de zandgrond en laat het gebouw in natuurlijke tinten opgaan in het bos. De markante, bekroonde en verhoogde kop accentueert de entree van de wijk. De in verschillende hoeken en lengtes op- en aflopende dakranden komen overeen met de lokale hoogteverschillen op maaiveld. De a-symmetrische opbouw, aan-een-schakelingen en hoogteverschillen zorgen voor een levendige massa, een informele samenhang en rijke uitstraling, netzoals in het bos geen pad recht loopt, elke meter een ander uitzicht biedt en iedereen zich rijk voelt.

  • Opdrachtgever: BAM Woningbouw Utrecht

  • Aannemer: BAM Woningbouw Utrecht + BAM W&R

  • Omvang: 50 appartementen met parkeerkelder + 10 woningen

  • Status: gerealiseerd 2016