INFORMELE WOONBUURT MET VOLOP KEUZEVRIJHEID VOOR TOEKOMSTIGE BEWONER

Voor een competitie ontwierpen wij een sfeervolle woonbuurt met een ambachtelijke, informele uitstraling. De buurt kenmerkt zich door kleine architectonische eenheden in een gevarieerd beeld. De architectuur is geïnspireerd op de Nederlandse historische stad. Het plan is opgebouwd uit ensembles die zich laten lezen door de variatie in dakvorm, kleurstelling en verspringende rooilijnen. Verbijzonderingen in de massa verlevendigen het straatbeeld. Grote gevelopeningen zorgen voor een sterke relatie tussen de woningen en het park. Mee-ontworpen tuinmuren en hagen zorgen voor een goede overgang tussen openbaar en privé. Dit is in het bijzonder te zien bij het binnenterrein, dat een sterk collectief karakter gekregen heeft doordat een toegangspoort is meegenomen in het ontwerp.

In onze beeldvorming hebben we gezocht naar een vriendelijke, ontspannen architectuur. Dit hebben we bereikt door een nonchalante toevalligheid te gebruiken die terug te vinden is in de Nederlandse dorpen en steden. Het plan is vormgegeven als ware het organisch ontwikkeld, waarbij “weeffoutjes”  het informele karakter versterken. Door te werken met herkenbare terugkerende thema’s is het plan juist in zijn diversiteit sterk samenhangend. Die eenheid is terug te zien in de herkenbare en zorgvuldig vormgegeven details en het spel met proportie in de gevelcompositie. Dit sterke kader biedt ruimte om optimaal bewonersgericht te kunnen ontwerpen. Binnen de sterke architectonische eenheid bieden wij individuele keuzemogelijkheden in de gevelindeling. Het doel is om hiermee optimale keuzevrijheid te bieden voor de toekomstige bewoners.

  • Opdrachtgever: LATEI projectontwikkeling B.V.

  • Omvang: 37 woningen

  • Status: competitie